بلوک های فوم پلی استایرن سقفی مناسب برای تیرچه های بتنی و فلزی در ابعاد استاندارد که به علت استحکام بالا و تحمل فشار بیش از 400 کیلوگرم در هر متر طول،  آسودگی خاطر سازنده محترم را هنگام بتن ریزی و ویبره زنی فراهم می سازد.

لازم به ذکر است که ابعاد و وزن بلوک ها  مشخصه مهم برای سنجش کیفیت بلوک های سقفی می باشد.همچنین عدم تمایل احتراق بلوک ها بسیار مهم است. مسئول کنترل کیفیت شرکت میلاد خرم به صورت مداوم و روزانه علاوه بر این سه پارامتر مهم ، نتایج آزمایش تحمل فشار را  ثبت و بر روی کارتابل سامانه ملی استاندارد بارگذاری می نماید. همین امر باعث بهبود روزانه کیفیت محصول شده است.

 

 

استفاده از برش CNC جهت فرآیند ساخت بلوک ها باعث شده که بیشترین مقدار دقت در اندازه های لبه نشیمن تیرچه و شیار های گچ خور رعایت شود.

 

 

حمل بلوک فوم توسط کامیونت های مخصوص مستقر در شرکت علاوه بر کاهش هزینه در پرداخت کرایه زیاد و صرفه جویی در وقت باعث شده تا مشتری محترم با خیالی آسوده فوم میلاد خرم را بدون واسطه خریداری نماید. 

 

   

   در زیر نمونه آزمایش شعله و آزمایش استحکام بلوک را در آزمایشگاه شرکت مشاهده می فرمایید

 

                                                  

عایق فوم پلی استایرن مورد استفاده در دیوار ها مطابق با استاندارد ملی ایران میباشد.دانسیته فوم بنا بر سفارش مشتری قابل تغیر است.فوم ها با ضخامت های 4 تا 20 سانتیمتر جهت هسته 3D panel ساخته می شوند.



 

پس از انجام آزمایش های تحمل فشار ، فاکتور جذب رطوبت ،چگالی همگن و تست شعله توسط آزمایشگاه واحد کنترل کیفیت شرکت میلاد خرم ورق های عایق آماده جهت استفاده در 3D panel می باشند.
مش یا همان توری فلزی مورد استفاده در پانل ها با فرآیند جوش مقاومتی به صورت کاملا اتوماتیک تولید میشود.اندازه دقیق چشمه های مش وبرسی جوش مش برای رسیدن به کیفیت مطلوب دیوار بسیار مهم است.لذا همه ی دیوار ها پس از تولید مورد بازبینی دقیق کنترل کیفیت قرار می گیرند.در این مرحله استحکام جوش مفتول های تار و پود مش و همچنین اتصال برشگیر(خرپا)ها به مش های 2طرف دیوار برسی میشود.
جهت رسیدن به کیفیت جوش مطلوب ،از مفتول فرآیند کشش سرد به همره اسید شویی استفاده می شود.این مفتول با ضخامت 2.5 تا 3.5 میلیمتر برای استفاده های گوناگون دیوار ها به توری مش تبدیل میشود.
ابعاد استاندارد پانل‌ها به عرض یک متر و ارتفاع 3متر ساخته می‌شود.بتن پاشیده شده روی پانل‌ها (شاتگریت) به مقاومت حداقل mpa20 برای پانل‌هلی باربر و mpa15 برای دیوارهای غیر باربر استفاده می‌شود. مقاومت کششی مفتول مورد استفاده kg/cm2 4000 برای پانل‌های باربرو kg/cm2 3000 برای پانل‌های غیر باربر می‌باشد عایق استفاده شده از نوع پلی‌استایرن منبسط شده با دانستیه تشکیل شده که حداکثر شاخص گسترش شعله ۲۵ و حداکثر شاخص گسترش دود آن ۴۵۰ می‌باشد.

            

ضخامت پانل ها بنا بر نوع سفارش از 7 سانتیمتر تا 24سانتیمتر قابل تغیر 
برای دیوار های داخلی معمولا از پنل 7 سانتیمتری (ضخامت هسته پلی اورتان4سانتیمتر) و دیوار های بیرونی ساختمان های مسکونی معمولا از پنل 14 سانتیمتر استفاده می شود.
مقاومت پانل سه بعدی در برابر آتش به اندازه شبکه سیمی و ضخامت بتن بستگی دارد.
مقاومت پانل در مقابل اتش سوزی بر اساس کد Astm- E84 مورد آزمایش قرار گرفت. نتیجه آزمایش بدین شرح بود که پانل به ضخامت ۵/۲ اینچ و روکاری در هر طرف ۵/۱ اینچ در هر طرف ۵/۱ ساعت دوام داشته و پانل خارجی به ضخامت ۵/۲ و روکاری ۲ اینچ در هر طرف ساعت دوام داشت.

 

 

          


مقدار ضخامت بتن در هر طرف بیشتر باشد مقاومت در برابر حریق نیز افزایش یافته و هسته فوم با جذب حرارت آتش باعث کند شدن پیشروی حریق میشود.ولی فوم به هیچ عنوان نمی سوزد.
عایق پلی استایرن که در تولید پانل‌های سه بعدی به کار می‌رود از نوع کند سوز می‌باشد که پس از نصب و سیمان کاری طرفین پانل با ضخامت ۵ سانتیمتر، دیوارها حداقل تا ۲ ساعت در مقابل آتش‌سوزی مقاوم خواهد بود.


در سال های اخیر روند ساختمان سازی از حالت سنتی خارج و سبک صنعتی به خود گرفته است، از تبعات این تحول ویژگی‌هایی همچون ضد زلزله،کاهش وزن بار مرده، مقاومت، عایق بودن، سرعت در نصب، سهولت در اجرا و… است که فرایند تولید استاندارد و ایمن را کامل می‌کند.

کشور ایران با دارا بودن شرایط اقلیمی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی خاص و بالاخص قرار داشتن اکثر نقاط آن در مسیر کمربند زلزله خیز جهانی و کمبود شدید مسکن، نیازمند این تحول است تا از مصالح بهینه شده در سیستم صنعتی تولید مسکن استفاده شود.

 

 

 

در تصویر زیر یک منزل ویلایی که بر ثر انفجار گاز کپسول تخریب شده را می بینید.با کمی دقت متوجه می شویم که طبقه بالا که با دیوار 3D ساخته شده در برابر نیروی موج انفجار مقاومت کرده و تقریبا سالم مانده ولی طبقه پایین که با بلوک سیمانی ساخته شده بعد از انفجار کاملا تخریب و غیر قابل سکونت شده است. 

     

بیش از ۴۰ سال است که در کشورهای پیشرفته استفاده از 3D panel(3D wall) متداول گردیده است.طی سالهای اخیر توجه زیادی به استفاده از 3D panel توسط شرکت های مشاوره و طراحی شده است به طوری که ارگان های نوسازی مدارس و نیروی انتظامی در سال‌های 1383 تا کنون از 3D panel برای دیوار های ساختمان استفاده مینمایند.

 

مهم ترین ویژگی 3D panel نسبت به دیوار ساخته شده با آجر سفال یا بلوک سیمانی، تحمل نیرو های مخرب هنگام وقوع زلزله است،که این امر به سبب ترکیب مش(توری فلزی) و بتن شاتگریت شده می باشد.در زلزله اخیر استان کرمانشاه بیشترین خرابی ها مربوط به ساختمان های با آجر سفالی بود که همین نقص و مزیت های سیستم 3D wall باعث شد مهندسین برای بازسازی تخریبات زلزله از 3D panel استفاده نمایند.

 


مزیت های 3D wall
1. ارزان ترین و سریع ترین راه برای مقاوم سازی ساختمان در مقابل زلزله و انفجار به دلیل داشتن مش فلزی و لایه بتن.
2. کاهش وزن ساختمان به علت سبکی دیوارها
3. سرعت حمل و نقل زیاد و سهولت بالا کشیدن پانل‌ها در ساختمانهای مرتفع
4. عایق در برابر حرارت، برودت و رطوبت و صدا.
5. مقاوم در برابر آتش‌سوزی به علت وجود قشرهای بتنی طرفین پانل.
6. نفوذ ناپذیری ساختمان در برابر حشرات.
7. امکان حمل و نقل و بکارگیری دیوار پانل در مناطق صعب العبور جهت احداث ساختمان.
8. کاهش وزن آهن و بتن مصرفی
9. دستیابی به فضای مفید بیشتر به علت ضخامت ناچیز دیوارهای سه بعدی.
10. آزادی عمل در اجرای طرحهای متنوع و هرگونه نماسازی داخلی و خارجی در سیستم‌های قوسی و سینوسی، به علت انعطاف‌پذیری قطعات پیش ساخته دیوارهای سه بعدی.
11. صرفه جویی در هزینه فونداسیون وشناژ و اسکلت ساختمانهای بلند مرتبه به دلیل وزن اندک سقف و دیوارهای پانل .(از۷۰۰کیلوگرم به ۲۸۰کیلوگرم کاهش می‌یابد )
12. صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در گرمایی ۵۰٪ یا سرمایی ۸۰٪ به دلیل ججلوگیری از تبدیل حرارت ویابرودت، درنتیجه صرف انرژی کمتر اعم از مواد سوختنی یا برق ..
13. افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاه‌های تأسیساتی آن.
14. عدم نفوذ نسبی آلودگی صوتی و ایجاد آرامش برای ساکنین ساختمان در شهرهای بزرگ
15. بازگشت سرمایه‌گذاری در امور ساختمان سازی در کوتاه‌ترین زمان
16. عبور دادن لوله‌های آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگی از زیر شبکه پانل و نصب چارچوب درها و کلاف فلزی پنجره‌ها فبل از بتن پاشی و کلا " اجرای تأسیسات ساختمان
17. عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تأسیساتی دیوارها و سقف در نتیجه عدم انباشت نخاله که صرفه جویی در هزینه و وقت را به دنبال دارد
18. پس از بتن پاشی طرفین پانل‌ها با ضخامت حداقل ۴ سانتیمتر، سیستم بی‌نیاز از گچ و خاک بوده که با اجرای چند میلی‌متر پااسترگچ (سفیدکاری) دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود.
19. با توجه به سبکی پانل‌ها حمل و نقل با هزینه کم صورت گرفته که در نتیجه صرفه جویی در کرایه حمل و تخلیه خواهد بود.
20. استفاده از دیوار و سقف سه بعدی در ساختمان سازی بهره‌وری مناسب آهن آلات مصرفی را موجب می‌گردد؛ که به طور مثال با صرف ۱۷ کیلوگرم فولاد در هر متر مربع ساختمان به صورت مفتول و میلگرد می‌توان یک واحد مسکونی یک طبفه را بنا کرد.
21. کاهش زمان اجرای ساختمان به میزان ۵۰٪ ۲۲
22. به دلیل یکپارچه بودن سیستم دیوار و سقف در سیستم پانل، نیازی به باربند ندارد.
23. دیوار پانل سه بعدی پس از اجرای کامل امنیت در برابر برش و تخریب و سوراخ کردن را دارد می‌باشد.

 

در زیر برخی از پرژه های ساخته شده با 3D wall میلاد خرم را مشاهده بفرمایید

 

        استفاده از 3D پانل در سوله ها صنعتی

 

 

     

 

 

 

 استفاده از 3D panel در نماهای خارجی عمارت ها و تالار ها 

 

   

    

 

    

    

    

 

            نمونه ساختمان های اجرا شده بدون اسکلت با 3D پانل تولید شده در شرکت میلاد خرم 

 

       

 

      

 

     

 

              

       

     

     

 

 

 استفاده از دیوار 3D بجای آجر سفال در ساختمان های مسکونی

 

    

    

     

        

   

   

    

 

 

 

 

 توری فلزی جوشی (مش)  از تار و پود فلزی با مفتول اسید شور کششی بنا بر نوع سفارش با  ضخامت 2.5 تا 4.5 میلیمتر ساخته می شود.بیشترین کاربرد این مش ها در محصول دیوار 3D پانل  میباشد.

از دیگر مصارف مش برای کف سازی سردخانه های صنعتی و نگهداری برای استحکام کف و ساخت قطعات پیشساخته بتنی کوچک وقفس پرورش پرندگان و... اشاره کرد.

تولید مش در شرکت میلاد خرم توسط دستگاه تمام اتوماتیک و به روش جوش مقاومتی صورت میگیرد و کیفیت جوش واندازه چشمه ها توسط ازمایشگاه کنترل کیفیت مورد برسی قرار میگیرد. 

 

 

 

 

استفاده از مش با چشمه  5*5 برای کف سازی سردخانه های صنعتی ومکان های بهداشتی  جهت جلوگیری از ترک خوردگی کف نهایی